27.10.2121

Rovaniemellä rakennetaan ja kunnostetaan leikkipaikkoja – käyttäjien tarpeita selvitettiin kyselyllä

Rovaniemellä on jälleen korjattu ja rakennettu leikkipaikkoja. Puistolammen leikkipaikka Nivavaarassa Kaukonlammen alueella on peruskorjattu, ja uutena kohteena lokakussa valmistui Vennivaarantien leikkipaikka Heposuontien ja Vennivaarantien läheisyyteen. Lisäksi käynnissä on leikkipaikkojen peruskorjausohjelman päivitys, jossa on kuultu asukkaiden ja käyttäjien toiveita ja tarpeita.

Puistolammen leikkipaikan kaikki leikkivälineet, uimakoppi ja valaisimet vaihdettiin. Huvimaja kunnostettiin ja siirrettiin leikkipaikan yhteyteen. Kevyen liikenteen väylän viereen pystytettiin kolme kuntoiluvälinettä. Pääurakoitsijana toimi Alltime Oy.

Vennivaarantien uusi leikkipaikka valmistui lokakuun puolivälissä. Leikkipaikalle pystytettiin leikkikalusteiden lisäksi kuntoiluvälineitä ja valaisimet sekä muotoiltiin maakumpare omakotitalojen puoleiselle leikkipaikan reunalle. Pääurakoitsijana toimi Kaukomaa Oy.

Puistolammen leikkipaikan uudet leikkivälineet. Etualalla uusi liukumäki.
Puistolammen leikkipaikan kaikki leikkivälineet, uimakoppi ja valaisimet vaihdettiin peruskorjauksen yhteydessä.

Leikkipaikkojen peruskorjausohjelmaan toiveita ja tarpeita käyttäjiltä

Rovaniemen kaupungin leikkipaikkojen peruskorjausohjelmaa päivitetään kuluvan vuoden aikana. Siinä selvitetään nykyisten leikkipaikkojen kunto sekä asukkaiden ja käyttäjien tarpeet. Syksyllä toteutetussa käyttäjäkyselyssä kysyttiin asukkailta leikkipuistojen käytöstä, kalustetoiveista, päällystemateriaaleista, kasvillisuudesta sekä muista tarpeista.

Rovaniemen kaupungin verkkosivujen kyselyssä ja Rovaniemi ennen, nyt ja tulevaisuudessa -tapahtumassa Vanhalla torilla saatiin yhteensä noin 160 vastausta ja toivetta leikkipaikoista.

Vastaajat olivat enimmäkseen lasten vanhempia, ja suurin osa käyttää kodin lähellä olevaa leikkipaikkaa. Kalustetoiveista eniten toivotaan kiipeilytelinettä, keinuja, liukumäkeä, penkkejä, hiekkalaatikkoa, liikunnallisia välineitä ja köysirataa. Leikkipaikalla toivotaan olevan hoidettua nurmikkoa, puita, pensaita sekä kukkia tai perennoja.

Turva-alustapinnoista halutuimmat ovat kumilaatta, hake ja tekonurmi. Leikkipaikan aitaustarpeen suhteen mielipiteet jakautuivat tasan puolesta ja vastaan.

Turvallisuuden lisäämisen osalta tärkeiksi koettiin valaistus, liikenneturvallisuus ja turvalliset kulkureitit leikkipaikalle sekä leikkipaikan yhteystiedot ja pelastusnumero infotaulussa.

Leikkipaikkojen peruskorjausohjelman päivitys valmistuu alkuvuodesta 2022 ja sen päivityksen toteuttaa FCG Finnish Consulting Group.