30.10.2020

Ajatteleppa ite! -työpajoista ideoita kirjaston palveluiden kehittämiseen

Henkilö äänestää kehittämisvaihtoehtoja ilmoitustaululla.

Rovaniemi-viikon Aatteleppa ite! -työpajoissa Rovaniemen pääkirjastolla ja Saarenkylän kirjastolla kuultiin asiakkaiden mielipiteitä pääkirjaston makerspace -tilaan hankittavista välineistä sekä uuden kirjastoauton palvelutarjonnasta.

Asiakkailla oli mahdollisuus valita annetuista vaihtoehdoista kolme mieleisintä, minkä lisäksi he saattoivat jättää omia ehdotuksiaan. Asiakkailla oli edelleen mahdollisuus äänestää muiden asiakkaiden jättämiä ehdotuksia.

Kirjastoautoon toivottiin kulttuuria ja digitalkkaria

Kirjastoauton kohdalla toivotuimmat palvelut, peruspalvelujen lisäksi, olivat kirjastoauton matkassa kulkevat kulttuuritapahtumat, kopiointi ja tulostusmahdollisuus, internetyhteys sekä sähköisessä asioinnissa avustava digitalkkari.

Edellisten lisäksi toivottiin muun muassa lainattavia liikuntavälineitä ja lukuneuvojan palveluita. Lukuneuvoja auttaa asiakasta löytämään uutta luettavaa joko paikan päällä tai tuottamalla lukuvinkkilistan asiakkaan sähköpostiin.

Asiakkailta tuli kehittämisidea myös kirjastoauton mukana liikkuvista hyvinvointipalveluista, joka toteutettaisiin palveluita tuottavien tahojen kanssa yhteistyössä.

Värkkäilytilaan haluttaisiin soitinten huoltopiste, 3D-tulostin ja mediatyöasema

Pääkirjaston musiikkikirjaston Makerspacen eli värkkäilytilan toivotuimmat välineet ja laitteet olivat soitinten huoltopiste, 3D-tulostin ja mediatyöasema.

Mediatyöasema sisältää digitaaliseen luovaan työskentelyyn kuten piirtämiseen, kuvankäsittelyyn, taittamiseen, animointiin tai videoeditointiin tarvittavat laitteet ja ohjelmat.

Muita toivottuja välineitä olivat mm. ompelukone, laminointikone, saumuri ja vinyylileikkuri. Vinyylileikkurilla voi luoda esimerkiksi yksivärisiä tarroja, joiden materiaali sopii sekä sisä- että ulkotiloihin tasaisille pinnoille.

Yhtenä kehittämisideana nousi esiin karaokelaitteisto, ja lapset toivoivat värkkäilytilaan myös jäätelökioskia – mikä ei sinänsä ole ihan uusi asia, kirjastolle on jo pitkään toivottu kahvilaa.

Osa laitteista jo hankittu – lisähankinnoista keskustellaan talven aikana

Kirjastolla on ollut jo käytössä osa toivotuista laitteista. Esimerkiksi pinssikonetta, laimointikonetta ja paperileikkuria on voinut käyttöö kirjaston järjestämissä tapahtumissa. Nyt tuomme välineet laajemmin asiakkaiden käyttöön. Esimerkiksi pääkirjaston digitointipiste on jo siirretty tulevaan makerspace-tilaan.

– Saimme hyviä ideoita myös laitteiden sijoittelusta. Osa laitteista on järkevää sijoittaa kopiokoneen läheisyyteen eikä värkkäilytilaan ollenkaan, kertoo työpajojen järjestämisessä mukana ollut kirjastonhoitaja Tuija Jerndahl.

Työpajoissa toivottu 3D-tulostin tuodaan aluksi asiakkaiden saataville työpajaperiaatteella, yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa.

– Käymme muista laitehankinnoista keskustelua kirjastolla kuluvan syksyn ja talven aikana. Laitehankintoihin tullaan hakemaan hankerahoitusta. Olemme pohtineet myös erilaisia sponsorointi- ja lahjoitusmalleja sekä mahdollista yhteiskäyttöä kansalaisopiston kanssa. Keskustelut ovat vielä alussa, Jerndahl lisää.

Tutustu kirjaston palveluihin Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla.